pátek 13. října 2017

Dýchej

Naším tělem probíhá několik automatických procesů. Jsou jimi například zrak, čich, sluch, hmat nebo také dech, tvorba husí kůže, nebo kýchnutí a další a další. Nedávno jsem se dozvěděla, že existuje kmen, který je schopen při potápění se v hluboké vodě, kde je tma, vědomě rozšířit zorničky, aby ve vodě lépe viděl. Potřebují tuto schopnost kvůli lovu. 
My všichni jsme schopni vědomě ovládat málokterý z procesů a mechanismů v našem těle. Jedním z nich, u kterého to dokážeme, je náš dech. Pokud se zaměříme na svůj dech, automaticky se prohloubí. Dech má ale zásadní vlastnost na poli všímavosti. Dostává nás do přítomnosti. 
Zkuste si následující cvičení. Buď kdykoliv si na něj vzpomenete nebo si nařiďte na svém chytrém mobilu připomenutí každé dvě hodiny. Jak to komu vyhovuje. Zdá se to velmi jednoduché, je to jedna z nejzákladnějšich metod mindfulness. Jejím pravidelným prováděním naučíte sebe samé jak být více všímavý, více tady a ted. 





Několikrát za den se zaměřte na svůj dech, třeba právě, když zazvoní upozornění na mobilu nebo kdykoliv si vzpomenete. Proveďte několik vědomých nádechů a výdechů. Soustřeďte se na to, jak vchází dech vaším nosem a jak jím vychází ven. Potom se rozhlédněte kolem sebe a uvědomte si vzácnost situace a prohlédněte si prostředí, ve kterém právě jste. 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Vědomě se dotýkej

Jedním z nejlepších způsobů, jak se dostat do přítomnosti, je použití našeho těla. Vnímání hmatu například. Jen jít a pozorovat, jak se naš...